Mentoren

Introductie in de ICT op het MCT

Op deze webpagina kun je als Mentor allerlei ICT gerelateerde onderwerpen vinden die je tijdens de introductiedagen kan behandelen om de nieuwe leerling wegwijs te maken. Daarnaast kan de leerling hier zelf ook terecht om het allemaal nog eens rustig na te lezen.

Regels iPad

Wanneer je in een klas zit waar de iPad gebruikt wordt, hanteren we de volgende regels.

 1. Als  je een lokaal binnenkomt zit de IPad in de tas en staat uit.
 2. Afhankelijk van wat de vakdocent verder afspreekt kun je het lesmateriaal, dus ook de IPad op tafel nemen, openen en er mee aan het werk gaan.
 3. De IPad wordt tijdens de les niet gebruikt voor niet-les gerelateerde zaken.
 4. Indien een leerling zich niet aan deze afspraken houdt zal de docent passende maatregelen nemen.
 5. Het gebruik van de mobiele telefoon is tijdens de les niet toegestaan (uitgezonderd leerlingen waarmee hierover individueel een andere afspraak is gemaakt).
 6. Bluetooth op de iPad staat altijd aan zodat de docent de klaslokaal App goed kan gebruiken.

Regels Smartphone

Gebruik van een smartphone is in de les niet toegestaan, tenzij de docent daarvoor toestemming geeft.

Bij gebruik van een electronisch device in de les, staat de berichtgeving uit.

Cupweb

Het lesrooster kunnen leerlingen vinden in Magister maar ook in Cupweb. Om in te tekenen voor begeleidingsuren en KWT moet je in Cupweb zijn.  Je vindt de link naar CupWeb op de website van het Montessori College. Rechts onderaan vind je het icoontje. Klik erop en je krijgt een inlogscherm.
Klik op het icoontje en je krijgt het inlogscherm zoals hiernaast staat afgebeeld. Klik hier om naar Cupweb te gaan.

Zoek je naam op door 3 tot maximaal 7 letters van je achternaam in te vullen in het veld van de “Zoekcode”. Kies eventueel jouw naam uit de rij als er meer leerlingen zijn met dezelfde achternaam. Klik op de knop “Rooster” om het te bekijken.

Intekenen begeleidingsuren/KWT
Intekenen voor kwt gaat via Cupweb. Anders dan het rooster bekijken, moet je nu inloggen. Klik op het icoontjes van Cupweb zoals hierboven staat beschreven. Zoek jouw naam op met behulp van de “Zoekcode”. Vul nu de pincode in. Die kun je als volgt vinden:
Pincode = 0+leerling nummer óf 00+ leerling nummer
Voorbeeld 1: mijn leerling nummer = 1978 dan is de pincode 001978
Voorbeeld 2: mijn leerling nummer = 11978 dan is de pincode 011978
Afhankelijk van het aantal cijfers waaruit jouw leerlingnummer bestaat plaats je er 1 of 2 nullen vóór.

Het is verstandig deze pincode te wijzigen. Het is niet moeilijk de pincode van een medeleerling te achterhalen. Doe dat door middel van de knop “Wijzig pincode”. Daarvoor heb je 2 weken de tijd. Daarna is dat niet meer mogelijk.

LET OP!!! Onthoud deze pincode goed. Ben je deze vergeten? Ga naar www.ictmct.nl en vul in het midden onderaan op de Homepagina het kleine formuliertje in en je krijgt op werkdagen zo snel mogelijk een nieuwe pincode.

Wachtwoorden

Je het verschillende account gekregen. Hieronder een opsomming;

 1. Een schoolaccount waarmee je op de computers van school kan inloggen. Deze gebruik je ook om een apparaat te koppelen aan het Wi-Fi. Gebruik jouw leerlingnummer met een 0 ervoor. Het wachtwoord heb je zelf veranderd.
 2. Een Magister account. Dit is het enige account met jouw leerlingnummer zonder een 0 ervoor. Het wachtwoord heb je zelfbedacht.
 3. Een e-mailaccount van school. Dat is jouw leerlingnummer met een 0 ervoor en @osgh.nl. Dus bijvoorbeeld 012345@osgh.nl. Het wachtwoord is hetzelfde als bij punt 1.
 4. Wintoets account. Dit wordt gebruikt om digitaal op de computers te toesten. Deze is anders de punten hierboven.
 5. Apple-ID heb je nodig op jouw iPad om Apps te downloaden en een goede reservekopie te kunnen maken.
 6. Cupweb. Daar log je in met jouw leerling met een 0 ervoor. De pincode bepaal je uiteindelijk zelf. Zie de instructies van Cupweb.

Het wachtwoord van de punten 1, 2, 3 en 5 kunnen hetzelfde zijn als jij dat zo hebt ingesteld. Je ziet wel, belangrijk om deze goed te onthouden en misschien is het handig een App te downloaden op jouw iPad waar de wachtwoorden makkelijk maar vooral veilig kunnen worden opgeslagen. In de ICT-lessen gaan we het daarover hebben.

Magister

Magister is het voor jou heel belangrijk. Je vindt er de volgende de zaken:

 1. Jouw lesrooster
 2. De studiewijzers
 3. Bronnen waar je digitale documenten kan vinden
 4. Cijfers
 5. Opdrachten
 6. De ELO (Electronische leeromgeving).
 7. Toegang tot de digitale leermiddelen
 8. De mogelijkheid berichten naar docenten en medeleerlingen te sturen.

De mentor kan je al wat vertellen over de verschillende onderdelen. In de ICT-lessen zal er ook bij stil gestaan worden.

Wanneer je een aantal keer achter elkaar een fout wachtwoord invoert om in te loggen in Magister, blokkeert Magister. Het is beter om na 2 of 3 keer een fout wachtwoord ingevoerd te hebben een nieuw wachtwoord aan te vragen in plaats naar de helpdesk te moeten om jouw account de laten deblokkeren.

Het aanvragen van een nieuw wachtwoord kun je zelf. Wanneer je inlogt op de website van Magister wordt je gevraagd een e-mailaders in te voeren. Vul jouw school e-mailadres in. Daarna krijg je een e-mail om te bevestigen (verifiëren) dat het jouw e-mailadres is. Doe dat zorgvuldig, is erg belangrijk.

Ga naar de website van Magister, vul jouw leerlingnummer in zonder een 0 ervoor en klik dan onder de knop doorgaan op wachtwoord vergeten. Volg de instructies en je krijgt een nieuw wachtwoord.

Let op!! De e-mail van Magister kan in het spamfilter terechtkomen van jouw e-mailbox. Kijk daar als je denkt niets te hebben ontvangen.

Plannen in magister

Plannen is een belangrijk onderdeel van jouw werk op de nieuwe school. We werken met weektaken die je in de studiewijzer vindt. Wanneer je een weektaak afmaakt bepaal je zelf als het maar binnen een week af is. Het plannen van afspraken doe je de eerste periode in Magister. In de 2e, 3e en 4e periode kun je zelf kiezen hoe je wil plannen, in Magister als in de 1e periode of op je eigen manier op de iPad of misschien toch weer in een ouderwetse agenda van papier.

Klik hier voor de instructie voor het plannen in Magister voor de webpagina of in de App.

Studiewijzers

De studiewijzers geven per vak aan wat je als weektaak in de les gaat behandelen en wat dan huiswerk wordt. Daarnaast staat erin wanneer de toetsen worden afgenomen. Deze worden in overleg met jouw docent afgesproken. Je kan er ook allerlei handige documenten vinden die de docent er heeft neergezet die je kan gebruiken in de les of bij het voorbereiden van de toetsen.

Regels huiswerk

Er zijn afspraken over huiswerk. Weektaken die niet in de les worden afgerond worden automatisch huiswerk. Er wordt van je verwacht dat je dit gaat plannen in jouw (digitale) agenda.

Huiswerk wordt niet in Magister gezet door de docent alleen toetsen mogen in Magister  staan.

Toetsen

In Magister worden toetsen samen in overleg met de klas gepland. In jouw app of op de website van Magister zie je dan in het rooster de toetsen staan. Daarbij hoort te staan waar de toets over gaat.

Er mogen maximaal 4 grote leertoetsen worden opgegeven per week. Kleine schriftelijk overhoringen horen daar niet bij. Toetsen moeten eerst in overleg met de klas worden gepland en dan mogen ze in Magister worden gezet. De docent mag niet eerst de toets in Magister zetten en dan met de klas overleggen. Gebeurt dat wel dan moet de klas dit bij de mentor aangeven en zal dan actie ondernemen.

ICT lessen

In de eerset periode krijg je elke week een les over ICT en de iPad. Dit om je wegwijs te maken in de wereld van ICT. Het is ook bedoelt om je iPad zo in te stellen zodat deze veilig is, er altijd een reservekopie is van al jouw gemaakte werk en handige weetjes.

De lessen worden gegeven door

 • Sebastiaan Hoek
 • Laura Hagedoorn
 • Sieme Ankoné
 • Henri van der Meijden
 • Kay Meulenbroek

De lessen gaan over de volgende onderwerpen:

 1. De activatiesessie;
 2. Apparaatbeheer, de instellingen van de iPad;
 3. Magister hoe werkt het;
 4. Printen;
 5. Office 365;
 6. E-mail account van school;
 7. iPad gebruik voor gevorderden.

Schade ipad

Schade aan de iPad zien een klein hoekje. Je gooit je tas in de hoek en vergeet even dat jouw iPad daarin zit. Oeps!!!! Scherm kapot. Een scherm van de iPad laten repareren kost € 175,- Dat is niet niks. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om schade herstellen.

Deze is afhankelijk van wie de iPad is.

 1. de iPad is van school. Dan betaalt school de schade alleen wanneer er spake is van een ongelukje. Is duidelijk aantoonbaar dat je onzorgvuldig was dan stelt de school je aansprakelijk voor de schade en moet je deze betalen. Is dat niet het geval dan moet je een eigen risico van € 50,- betalen en de rest betaalt school. Meld de schade bij de Helpdesk en je krijgt tijdelijk een vervangende iPad.
 2. De iPad is van jezelf. Dan moet je ook zelf de schade betalen. School kan je eventueel helpen bij het zoeken van een goede reparateur voor een schappelijke prijs.
 3. De iPad is verzekerd of valt nog binnen garantie. Dan kan de iPad worden opgestuurd naar de aangewezen reparateur. Card Services in Zwolle. Zij zullen de schade herstellen en de kosten van de schade zullen door de verzekering worden betaald. Is de schade door jouw eigen fout ontstaan dan is de garantie natuurlijk niet van toepassing maar eventueel de verzekering wel.

Alles bij elkaar is een schade een complex iets. Er moet gekeken worden van wie is de iPad en hoe is de schade ontstaan. Kom bij de helpdesk langs en we laten je weten wat de beste oplossing is. Ondertussen krijg je altijd een leen iPad  van school omdat je niet zonder kan in de lessen.

Office 365

Office 365 is een pakket waarop je een abonnement kan nemen waarmee je toegang krijgt tot een pakket van programma’s.

Het gaat om o.a. de volgende programma’s:

 • Word;
 • PowerPoint;
 • Excel;
 • Outlook;
 • OneDrive;
 • OneNote.

De software is te downloaded op PC, Mac, tablets en smartphones. Daarnaast krijg je automatisch alle updates en nieuwe versies wanneer deze worden gepubliceerd. Ook krijg je en opslag mogelijkheid voor al jouw bestanden in de cloud, OneDrvie

Je kan Office downloaden op de iPad als Apps maar je kan ook inloggen op de website. De apps activeren gaat met het school e-mailadres en het wachtwoord van het schoolaccount. Dus niet die van cupbweb, Apple-ID of Magister. Deze kunnen hetzelfde zijn als je dat zo gemaakt hebt.

Klik hier voor het inloggen op de website van Office 365 waar je dezelfde mogelijkheden hebt als de verschillende Apps.

ICTMCT.NL

De website ICTMCT.NL is jouw eerste stop voor hulp bij problemen met ICT. Hier vindt je verschillende onderwerpen waar je hulp bij kan krijgen. Lukt het uiteindelijk niet met behulp van de site dan kun je altijd langskomen bij de de helpdesk op de 3e verdieping.